dimecres, 3 de juny del 2009

L’art de l’exageració.

Avui, mentre em dirigia cap a la biblioteca per llegir una estona després de dinar, m’he trobat amb unes companyes de feina que apuraven el primer cigarret de després de l’àpat. Amb un cop de cap dirigit cap al llibre que portava a la meva mà dreta, una d’elles m’ha preguntat què llegia. Improvisant de la manera que m’agrada fer-ho a mi, i com que el llibre era de color vermell, amb aquella cinta que porten de fàbrica que serveix de punt sortint per sota i era de mida relativament petita, li he dit que m’havia endinsat en la lectura del Nou Testament. Amb cara incrèdula, i amb ulls com plats m’ha dit que no em creia, que no podia ser. He obert el llibre per una pàgina qualsevol, i he començat a recitar: “En aquells temps, Jesús va dir als seus deixebles: ...”. L’he mirat amb cara de segueixo? Ella ha inclinat el cap endavant amb cara de segueix! I jo he deixat anar un: “Fumar mata i retalla l’esperança de vida!”. La mentida ja no ha colat, i hem seguit debatent sobre llibres. El típic jo m’estic llegint aquest, el típic jo m’estic llegint aquest altre, el típic ja me’l deixaràs, el típic tu també me’l deixaràs a mi... Allà tothom ha dit la seva.

La conversa ha derivat als llibres de fantasia, tipus Tolkien. Una d’elles ha dit que el seu marit “tiene una estantería llena con un porrón de libros de esos”. Jo li he contestant que a casa meva “tengo una estantería con un porrón de vino de esos”. Ha fet gràcia (reconec que estava inspirat) i tot seguit he tret a la conversa el llibre per excel·lència, el que li dóna cent mil voltes a tots, escrit pel mestre dels mestres: El senyor dels anells. I tant! Tots se l’havien llegit.
UNA: Me lo he leído cinco veces.
L’ALTRE: Pues yo tengo la edición de lujo con tapa dura.
SERVIDOR: Yo he visto las películas seis o siete veces. Cada una, eh! Que son tres!
L’ALTRE: Pues yo tengo la edición extendida de todas ellas.
(en aquests moment UNA ha fet cara de em planto)
SERVIDOR: Yo también las tengo en casa.
L’ALTRE: Ah!! Y mi marido (el d’abans, suposo) tiene una estantería llena (que suposo que no seria “la del porrón de libros de esos”) con las figuras de la serie, todas puestas en fila.
SERVIDOR: (tirant de l’art de l’exageració) Pues esto no es nada, porque yo tengo al Frodo viviendo en casa debajo de mi cama...

I m’he quedat tant tranquil, he donat la volta i he marxat cap a la biblioteca a llegir una estona seguint el pla original.

30 comentaris:

gemma ha dit...

plas, plas, plas!
ah, doncs ja me'l deixaràs que jo no l'he llegit!!!
m'hagués agradat veure la cara de les noies. ben segur tenien el cap sota la samarreta després de "Fumar mata i retalla l’esperança de vida!"

Albert ha dit...

Com he rigut amb això del porrón. Sí, en aquest tipus de converses sempre hi ha algú que acaba exagerant. A mi el senyor dels anells no m'agrada. Serà perquè em recorda al Raúl del Madrid?

Adéu!

kweilan ha dit...

Què divertit! he rigut molt i la veritat és que moltes vegades hi ha converses així que cada vegada van a més i al final no saps què dir...i la teua sortida del Frodo ja és incontestable.

Alex. ha dit...

Quan has dit això del llibre vermell, he pensat que llegies El Libro Rojo de Mao Tse Tung. De fet, és, després de la Bíblia, el segón llibre més llegit del món i part de l'univers!!

Resumint, llibres més llegits de la història de la humanitat:
1. La Bíblia.
2. El Llibre Vermell de Mao Tse Tung.
3. El Catàleg d'Ikea.
4. Hazlo tu mismo. Del programa Bricomania.
i 5. El Cançoner de la Núria Feliu.

Assumpta ha dit...

A mi no m'haguessis enganyat :-))

En el Nou Testament no hi ha CAP paràgraf que comenci amb les paraules "En aquell temps..." jejeje

Sí, ja sé que a la Missa la lectura de l'Evangeli comença moltes vegades així, però això no és cosa de l'Evangeli si no del "leccionari" que és el llibre que recull les lectures (Primera, Salm, Segona i Evangeli) corresponents a la Missa de cada dia.

Com que el que es llegeix són fragments dels Evangelis, doncs per no començar "a mitja frase" el text, es comencen molts amb aquesta fórmula "En aquell temps Jesús digué..."

A mi també m'agrada molt anar a la Biblioteca després de dinar i abans de passar pel despatx (els dies que hi vaig) :-)

Sergi ha dit...

Hahaha, com he rigut amb aquest final, que bo! Gaire més no es pot exagerar. M'encanta Tolkien, però no presumiré tampoc. M'he llegit tot el que ha caigut a les meves mans, i m'espera Els Fills de Hurin (però faig temps posat que a principis d'aquest any vaig rellegir el Silmaríl·lion, i cal descansar).

Quan parlaves de mestre de mestres pensava que anaves a dir que El senyor dels Anells l'havia escrit en Guardiola! Que de tu ja m'ho espero tot!

Assumpta ha dit...

Jajajaja en Guardiola ha escrit quelcom encara millor, ha escrit pàgines daurades de la nostra històra blaugrana :-))

Fran ha dit...

Molt ben dit a les petardes... jajaja.

neus ha dit...

jejejejeje entre el prorrón i en Frodo, quasi em pixo de riure!

per cert, jo tinc l'Anell ;P

Els del PiT ha dit...

:-D
"Y tú más!"

Boníssim això del "porrón", feia temps que no sentia a parlar d'això, ara recordo algú que també deia "una porrá" de libros (bé de libros no, de qualsevol altra cosa...).

PS: Disculpa la meva ignorància en el tema Tolkien i que no comenti res al respecte.
;-)

Jordi ha dit...

Gemma: l'art d'amagar el cap sota la samarreta no està del tot estès entre la gent. Prefereixo que sigui així, que ho coneguem pocs, perquè és com més nostre!

Albert: jajaja al Raul del Madrid? Si vols el Frodo un dia d'aquets te'l passo que se m'està acabant la custòdia compartida... i a més a més ronca per la nit!!

Kweilan: gràcies! Hi ha converses que van entrant en una espiral d'exageració rera exageració fins que algú la diu grossa i penses: "Això ja no m'ho empasso!".

Alex: jajajaja Encara no he tinguit el plaer de llegir-lo... vull dir! Pel que fa al ranking, l'has clavat, llevat que t'has deixat en sisena posició el llibre en el que es va basar la pel·lícula porno de la Carmen de Mairena (que tampoc l'he llegit, ni jo ni el director de la pel·lícula).

Assumpta: gràcies per la instrucció evangèlica. Crec que no tornaré a caure més en aquest parany! La biblioteca és un lloc de descans, de desconnexió i de retrobament amb el teu llibre. M'agrada! Bé, llevat de quan la gent i els propis bibliotecaris es posen a xerrar en veu alta, que passa moltes vegades!

XeXu: el Tolkien és un escriptor d'aquells per emmarcar, el gran entre els grans! En Guardiola també és el Senyor (amb majúscula), però dels Profetes que es fan i es desfan.
Aquest llibre d'Els Fills de Hurin és el que va acabar el seu fill, no?

Assumpta: siiiiii!! És el nostre Tolkien particular.

Fran: de tant en tant t'has d'imposar i no deixar-te prendre el pèl!

Elur: ostres, jo també me'l vaig comprar en el seu moment i duia posat! Ara, està arraconat en una caixa dintre d'un armari!! Oh!! Avui intentaré cercar-lo de nou. Faré la búsqueda de l'anell!!

Els del PiT: crec que s'hauria d'analitzar d'on ve aquesta expresió de "tener un porrón de...". Algú versat en la matèria ho sabria? En català, tenir un porró de llibres no sona molt bé, no?
Disculpat estàs, però hauries de fer per rectificar aquesta petita patinada... ;-) jejeje

neus ha dit...

jajajajajjaja que feia conya Jordi!!!! que posats a exagerar jo tinc l'anell, però el de debó è?!
i això que de Tolkien només he sigut capaç de llegir 5 o 6 pàgines del Hòbbit... i no he vist CAP pinícula dels anells!

bajoqueta ha dit...

jajajajaja frodo baix del llit?
ets bo ets bo :)

Assumpta ha dit...

Ostres, noi!! Quina raó que tens amb això de la gent que parla fort inclosos els bibliotecaris!! A mi és una cosa que m'empipa molt... però ho fan, i tant que ho fan!!

Una vegada jo vaig tenir l'atreviment de fer un sonor "sssssssshhhh" a dos treballadors de la biblio que es parlaven a distància i quasi cridant... En fi.

El dia que la Bajoqueta sigui "Bibliotecària en Cap" de les comarques tarragonines espero que posi fi a tota aquesta disbauxa jajaja

òscar ha dit...

el post m'ha evocat aquell moment tan íntim de la pretèrita època escolar en la que, entre companys de classe i al vestidor de gimnàstica, competiem comparant la grandària dels nostres atributs masculins.

coses de nens!!!

bajoqueta ha dit...

Assumpta, hi ha gent que no sap estar callada que hi farem. Jo sóc molt xerradora però quan entro a alguns llocs sé que m'he d'estar calledeta. Quan me donen lo càrrec que tu dius al que parle lo foto fora "en menos que canta un gallo"!!
Diumenge mateix vaig anar de comunió, feia anys que no havia anat a una. I allò era una algarabia increïble! Si a algú li posesses un video només amb lo so i sense imatge, mai hauria endevinat que allò era una església.

Realment hi ha gent per a tot...

Jordi que ja comencem a fer xat Assumpta-bajoqueta ejem ho sento...

Ah i dir parlant de Tolkien, que a mi me va costar molt agafar lo llibre "El senyor dels anells", i això que jo llegeixo com una desesperada. Ho vaig fer un cop que vaig estar amb un esguinç i no tenia gaire cosa per llegir. He vist totes les pelis i fins i tot vaig arribar a llegir "El Hobbit". Per casa corre el Sigmarilion, però no me veig en cor ja de continuar amb lo tema. Me va agradar tot molt, però més ja me sobresaturaria. Un càstig per mi seria que me possessen totes les pelis en versió estesa. Ho sento per als grans fans!

Assumpta ha dit...

No pateixis, Bajo, els nostres diàlegs són interessants, al Jordi ja li agrada :-)))

No em parlis de les Comunions que la gent és una maleducada (per no dir coses pitjors). És que és tan senzill com: Si per a tu això no té cap valor ni mereix cap respecte, t'esperes a fora, no vinguis, però no aixafis el dia als que si creuen o, com a mínim, respecten

Aquesta gent incapaç de comportar-se amb un mínim de silenci a una església segur que si van al teatre o al cinema els empiparia moltíssim que algú estés fotent escàndol i no els deixés seguir l'obra o la peli... Segur que si anessin a visitar una Sinagoga o una Mesquita i els hi diguessin "aquí silenci, si us plau" no obririen la boca... però les coses són, lamentablement, com són :-(

Bajoqueta Consellera de Cultura de la Generalitat!! :-)) (suposo que el fet de que sigui de color verd no influirà, oi? tots som germans, els blancs, els negres, els verds...)

Jordi ha dit...

Elur: ah!! Jo em pensava que tenies la reproducció de l'anell!! jejeje així que encara has exagerat tu més que jo!!
El llibre d'El Hobbit va ser el primer que vaig llegir-me i em va encantar. Torna-ho a provar!!

Bajoqueta: sí, sí, a sota camuflat!! jejeje

Assumpta: jo faig molts Sshhhhhh's d'aquests. Ni ha funcionen, n'hi que no. És una mica irritant, la veritat!
S'ha de votar a la Bajoqueta a algun lloc??

Òscar: sincerament, jo no havia fet mai això! El que sí que miràvem era a qui li havia sortit pels a l'aixella i a qui no! coses de nens!!

Bajoqueta: Si el gallo canta, fot-lo fora també!!
jajaja feu xat, feu, que m'ho passo molt bé llegint-vos!
Estàs perdonada. A qui no li agrada el Tolkien, comprenc que se li faci una mica pesat!

Assumpta: sí, sí que m'agraden!!

Assumpta ha dit...

És molt irritant, molt :-) I n'hi ha que es posen a parlar pel mòbil sense cap moderació...

Obrim un blog nou amb el nom "Bajoqueta Consellera"? i des d'allí comencem a influir sobre l'opinió pública jejeje

Una vegada vaig llegir a cal XeXu que a ell també li agraden moltíssim aquests llibres de Tolkien... potser ho hauria de probar, igual m'agraden i tot. Quin és el primer? Es comença pel Hobbit, oi? Crec que ma germana el té aquest...

Assumpta ha dit...

Per cert...

A tots i totes els lectors i lectores, comentaristes i comentaristes (jiji és igual jiji) d'aquest blog (AQUEST, vull dir... o sigui, "La banyera") i que us interessi aquest tema de les biblioteques i tal... podeu passar per aquí crec que ho trobareu molt... bé... ja m'ho direu :-)

neus ha dit...

Impossible, ho he intentat 3 vegades, totes fallides, no tinc pas més paciència!
;)

Sílvia ha dit...

Hola Jordi!
Anar a la biblioteca quan es té una estona és una bona opció de lleure.
salutacions
Sílvia

Patrícia Montañés ha dit...

jajaja aquí cadascú intentant demostrar que se l'ha llegit més cops que l'altre...! et vaig seguint!

karli ha dit...

M'extranya que no hagis entrat al drap de la conversa d'akestes fieres!!! esperava una reacció del Rei dels Frikies!!!jejejeje...
Percert jo tambè me l'he llegit cinc vegades eh...vull dir el diari del dia despres de la Champions!!!!!
Vingue nanu ànims de cara a akests mesos sense espectacle futbolistic i a veure si per fi akest any ens porten en Mourinho...jajajajajaja..

Jordi ha dit...

Assumpta: engeguem doncs, la campanya perquè la Bajoqueta arribi a dalt de tot!!
Del Tolkien, jo començaria pel Hobbit. És un llibre que potser et sembla una miqueta infantil i tot! Ja em diràs. T'ho passaràs molt bé llegint-lo!
Gràcies per la propaganda!!

Elur: doncs res, veig que ho has intentat! Potser més endavant... jejeje No tot s'acaba en aquesta vida amb el Tolkien!

Silvia: mooolt recomable!!

Patricia: exagerant, exagerant, s'acaba desvirtuant la notícia. Però bé, també té la seva gràcia!! Moltes gràcies!!

Karli: puc dir que ara per ara no canvio en Mou pel Guardiola?? Sé que et sonarà una mica a acte traïdor, però vist el que hem vist i viscut el que hem viscut...

bajoqueta ha dit...

Assumpta: no sé si li agraden les nostres converses a Jordi, ejem, igual un dia mos veta l'entrada :)

Consellera jo? no quita quita que a mi les coses de política no me van. Ja me crearé jo un càrrec independent al marge de la llei :)

Jordi ha dit...

Bajoqueta, que no, que no, que m'ho passo molt bé!! I de tant en tant també li poso cullerada!!

Assumpta ha dit...

Bajo... no veus que al Jordi li va la "marxa"? jejeje

I, a sobre de "resistència" :-))

D'acord!! Demanarè el Hobbit a la meva germaneta ;-))

Ramón Martínez Gómez ha dit...

Al final no m'ha quedat del tot clar què llegies, ja que supose que el nou testament no seria... o sí que era?

Salut.

Jordi ha dit...

No, no, no el llegia pas!! Era "Matar a un ruiseñor", que va deixar-me un amic! No està mal!