dimecres, 6 de febrer del 2008

Professor de què?

Us explico el que em va passar fa uns dies. Anava passejant pel carrer i se’m va acostar un home que va donar-me un paperet. Dic paperet perquè realment era un paperet: petit i amb lletres en blanc i negre. Aquest paperet, en gran a dalt, mostrava com a capçalera: “Profesor Tuba”. Vaig pensar que era curiós que algú sabés tocar aquest instrument (no conec a ningú que el toqui i si em pregunteu per la forma que té l’instrumenta en qüestió no us la sabria definir molt bé), i a més que donés la casualitat que fes classes particulars i que es donés a conèixer a través de propaganda d’aquesta repartida pel carrer per algú que té ganes de guanyar-se un sobresou. A més, vaig pensar que hauria de ser estranger, perquè la sintaxis de la frase deixava molt que desitjar: s’havia saltat el de a la torera.

Sense fer-li molt més cas vaig guardar-me’l a la butxaca de la jaqueta per poder llençar-lo als contenidors blaus on es recull el paper que no serveix i que posteriorment es recicla (o això és el que diuen). Aquí va quedar la història aparcada (igual que el paper a la meva butxaca). Sóc així de despistat i les mans a les butxaques me les poso poc.

Al cap d’uns dies, i justament per la mateixa zona va acostar-se’m un home i va fer-me entrega d’un altre paperet. Caram la similitud amb l’altre (tal i com el recordava) era calcada: estructura, mida i lletres en blanc i negre. El que no recordo era si l’home que va donar-me’l era el mateix. Vaig pensar que seria el mateix professor que estaria intentant reclutar novament persones interessades en saber tocar la tuba, cosa una mica difícil en aquest país degut a la poca tradició (aquí el que es toca és la guitarra i si molt m’apures la flauta dolça a les escoles) i a que aquest instrument ha de costar un ull de la cara. Doncs bé, quan vaig començar a llegir l’encapçalament vaig veure que aquesta vegada el que ensenyaven a tocar era un instrument que no havia sentit mai a la vida: un yadali. Concretament el text posava: “Profesor Yadali”. Més encuriosit vaig començar a llegir la lletra petita (per dir-ho d’alguna manera) i vaig veure que de música res de res (i si molt m’apures puc posar en dubte el títol de professor): s’anunciaven els serveis d’un vident africà ràpid i eficaç que a més a més era un curandero dels bons, mèdium, chaman i no sé quantes coses més. Com que tot això mai m’ha fet el pes i sóc bastant agnòstic i intransigent amb totes aquestes coses vaig decidir fer el mateix que amb l’altre paper, guardar-me’l a la butxaca per llençar-lo al contenidor blau més proper per a que procedissin, dies més tard, a reciclar-lo.

Quina va ser la meva sorpresa al veure que encara conservava el primer paper que van entregar-me, el del professor que ensenyava a tocar la tuba. Vaig treure’l de la butxaca i quan vaig començar-lo a llegir i a comparar-lo amb l’altre vaig veure que eren exactament iguals. O sigui, que de professor de tuba res de res. Tuba era el nom d’un vident africà ràpid i eficaç que a més a més era un curandero dels bons, mèdium i chaman i no sé quantes coses més. Els dos anuncis eren calcats (el telèfon coincidia i tot). L’única cosa diferent era el nom: un es deia Tuba i l’altre Yadali. Curiós!! Us voleu jugar alguna cosa que els dos són la mateixa persona? Aquí us deixo el meu dubte existencial...

3 comentaris:

Fran ha dit...

És clar! Es deu dir Tuba Yadali. Sona a turc? De la llista de coses que fa aquest senyor em quedo amb dues: "fama" (suposo que vol dir que et converteix en famós, tipus Belen Esteban imagino) i "limpieza con máxima eficacia en 48 horas" (imagino que deu ser neteja de la casa, roba, banys, cuina, etc o bé neteja del vestidor del teu club de futbol, que tantes ganes té en Karli).
S'ha de reconèixer que tot plegat és una mica estrany...

Anònim ha dit...

Discrepo en alguna coseta però queda pendent trucar als profes aquests!

Jordi ha dit...

Fran: bon apunt. Estic per trucar-lo per veure a quant cobra l'hora perquè vingui a fer-me la neteja del pis... Perquè això de ser famosillo no em va molt... M'apunto a la teva teoria de l'homa es diu Tuba Yadali... Nom una mica lleig, tot s'ha de dir...

Jo, l'altra: de què discrepes? quina mentida he dit? I si el truquem perquè curi abans al Carlos Puyol?

Jordi.