dissabte, 10 de gener del 2009

Insults.

Avui dissabte escoltava per la ràdio un programa on parlaven dels insults: perquè insultem, quins insults diem i el seu origen. Recordo que deia l’expert en insults (quin títol més interessant...) que, fent un xic d’història, els birmans escopien als peus dels seus enemics perquè consideraven que el terra que trepitjaven era sagrat. D’altra banda, els víkings també escopien, però a l’hora també s’hi pixaven i feien gestos tocant-se certes parts. Els romans, a l’hora de testificar, ho feien amb les mans als testicles (d’aquí ve la frase castellana de “Con un par”). Remuntant-nos a la història més moderna, el fet d’alçar el dit del mig i plegar la resta (fer un dàtil, segons un company de treball meu de fa temps) ve dels escocesos que per amenaçar als enemics alçaven el dit índex i el dit del mig ja que eren els que utilitzaven per llançar fletxes amb els seus arcs. L’altre versió, la de fer les banyes amb dos dits, pels curiosos, era considerada fa molt de temps una ofensa als deus. Ah!! I el mític insult de me cago en algú de la família de l’altre (vegis pare, mare o unitat familiar sencera inclosos els morts), abans era considerat un gran ofensa, ja que sobretot en el cas de cagar-se en el pare d’algú, significava insultar el membre més adorat i idolatrat de la família.

Història a part, tot pensant en els mítics insults que he arribat a escoltar per la televisió, me n’han vingut uns quants al cap:
1) Qui no es recorda de la mítica Sole i l’encenedor, quan l’insultador en qüestió mentre és entrevistat per alguna televisió (pública o privada), rep l’impacte d’un ou (amb closca i tot) que es rebenta tot tacant-li la roba: “Ai hijo de... aleee! ¿Quien ha sio? A Sole a que te meto un guantazo, mierda... Que te meto con el meshero...”.
2) I què me’n dieu del mític Hristo Stoitxkov i els seu ja famós “hijo de puta” (que més endavant va acabar catalanitzant) quan es dirigia als àrbitres?
3) I el “Què cabró!” del Paco (Santi Millán) a La cosa nostra?
4) I un clàssic entre els clàssics: “Ho haveu vist, no? Ho haveu vist? La mare que els va parir!!”.

Doncs capficat en aquesta mena de repàs d’insults (alguns irrepetibles, alguns graciosos i alguns simpàtics), baixava les escales del metro quan de sobte me n’he adonat que el tren estava a l’andana a punt de marxar. He baixat les escales corrent, he esprintat (això el dilluns no li diré al fisio, que m’ha recomanat repòs) pel tros pla i quan era a punt de posar el peu a dintre el vagó, el conductor ha tancat les portes. Evidentment, ha rebut una quantitat d’insults per part meva per omplir tot el comboi suburbà sencer. Pobres!! Mira que jo crec que són les persones que se’n deuen emportar més!! Ara, però, m’he quedat més relaxat...

13 comentaris:

òscar ha dit...

jordi, has obviat el clàssic "a la mierda, váyase usted a la mierda" de fernando fernán gómez.

suposo que, ni que sigui en català, aquest li has dedicat al ditxaratxer conductor del metro, cert?

Cristina ha dit...

Uiii, jo sóc especialista. Em passa de tant en tant que perdo el tren i li dedico uns quants "piropos" al maquinista.

bajoqueta ha dit...

fa de mal dir però quan m'hi poso puc ser molt mal parlada... últimament me modero bastant que no fa bonic que una senyoreta com jo digue paraulotes ni insults... però costa de vegades :)

Albert ha dit...

Hola,
m'agrada molt el teu bloc.
T'interessa fer un intercanvi de links?
Visita'm a www.futbolski.blogspot.com

adeu

Assumpta ha dit...

El del niño del meshero No era "que te doy con el meshero"? ai, ara em fas dubtar... estarà a YouTube?

Sí... hi és... i tens raó tu :-)

Jordi ha dit...

Òscar: això i molt més! Un cagon-la-puta em sembla que també va sortir per allà...
Quanta raó, el gran Fernando Fernán Gómez, malparlat de professió.

Cristina: veus? Són els que més insults reben al llarg del dia!!

Bajoquetes: com ens deien de petits, t'haurem de rentar la boca amb sabó. Bé, i a mi també....

Albert: ens anem llegint.

Assumpta: es que el nen de l'encendor va ser un clàssic de la meva infància i em sabia de memòria tot el que deia de les vegades que l'havia vist...

Alex. ha dit...

Tinc un amic que sempre es dirigeix a la gent tot dient-los: Borinot de Calça Curta!!!
No sé si és un insult, un compliment o un animal en extinció, sigui el que sigui, al museu de Banyoles encara no li tenen.

Alba ha dit...

Interesant post; la veritat es que ara ja puc anar a dormir tranquila perquè he après alguna cosa nova. Espero més sovint post d'aquesta originalitat.
Salutacions

Albert ha dit...

Molt bon post! Quina gràcia això de que hi hagi un especialista en insults, segur que abans era àrbitre...

Adéu!

Jordi ha dit...

Alex: Mentre no li digui borinot de la Calçada, fent referència al mític humorista que va protagonitzar pel·lícules com: "Aquí viene Condemor, pecador de la pradera".

Alba: Moltes gràcies!

Albert: jajaja. Aquests en reben un munt, també!!

Sílvia ha dit...

Hola Jordi!
qui era el nen de l´encenedor? sóc una mica marciana...
els conductors de bus o metro sempre reben "floretes" :)
Salutacions
sílvia

Jordi ha dit...

Silvia, això és de resposta fàcil. Mira't aquesta adreça del youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=1N5n9zbgY_s

Anònim ha dit...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!