dijous, 22 de novembre del 2007

Compromís.

Cansats estem de sentir en innumerables ocasions als mitjans de comunicació que jugadors com Puyol, Gudjohnsen, l’entrenador Frank Rijkaard i el mateix president del Barça, Joan Laporta, han fet declaracions on diuen que a aquest equip el que li falta és compromís. Que si compromís per aquí, que si compromís per allà, ... L’últim a apuntar-se al carro dels que en demanen ha estat Jose Edmílson, que sembla que ja li queda poc per reincorporar-se al gruix del planter després d’haver estat apartat durant més de cinc mesos per una greu lesió.

Com que cansat estic de sentir com es demana aquesta qualitat a l’equip i aquest segueix en les mateixes, sense aixecar el vol i cadascú tirant cap a la seva banda, m’he dit: pot ser és que no acabes de saber què vol dir això de compromís. Doncs bé, per resoldre els meus dubtes existencials i, aprofitant que tenia a mà aquesta eina tant útil anomenada internet, he decidit cercar-ho. Us diré que el terme té diversos significats segons el Gran Diccionari de la llengua catalana (versió online per internautes), però la que més s’adequa a l’entorn futbolístic és la que, cito paraules textuals, diu: “Obligació contreta per una promesa, una paraula donada, un benefici acceptat, etc”.

Sembla clar, no? El que humilment entenc basant-me en aquesta definició és que, a canvi d’un benefici tenen una obligació. Si substituïm benefici per la paraula diners (que religiosament el club els abona en forma de nòmines estratosfèriques on hi figuren molts zeros a la dreta) i obligació per deixar-se la pell al camp en cada partit, està tot dit. Llavors per què hi ha jugadors que segueixen passejant-se pel camp? Per què hi ha jugadors que segueixen en una baixa forma alarmant? Per què hi ha jugadors que no assumeixen el rol que han d’assumir? Millor no seguir, no?

Pensant-ho bé, se m’acut que potser és que determinats futbolistes es troben en un compromís quan se’ls demana que facin us d’aquesta mateixa qualitat per tirar endavant la nau blaugrana, i per això no els agrada que jugadors que realment senten els colors els ho recordin. O potser és que no s’han llegit el contracte de dalt a baix per adonar-se’n del que representa formar part d’un equip de futbol. O, anant més enllà, potser és que aquesta paraula no hi figura i a partir d’ara s’hauria de fer un acte de reflexió per part de qui li toqui i incloure-la en els futurs contractes per deixar-ho tot clar i català. O potser és que desconeixen el significat de la mateixa, com un servidor fins ara. De totes maneres, si no acaben de tenir les idees clares en aquest sentit, que li ho preguntin al Carles Puyol, que de ben segur els en podrà donar lliçons a tots.